Girne Hepimizin

Haberler

GAÜ'DEN

Girne Hepimizin

Girne Amerikan Üniversitesi’nde (GAÜ) 16 Haziran tarihinde gerçekleştirilen basın toplantısının ardından, İçişleri Bakanlığı’nın Girne’de kurulacak çöplük alanı ile ilgili yaptığı açıklama, başta çevre örgütleri ve uzmanlar olmak üzere bir çok kesim tarafından kuşkuyla karşılandı.

 

Yatırım Geliştirme Ajansı (YAGA) tarafından projelendirildiği belirtilen tesisle ilgili açıklama, bu çalışmanın daha önceki YAGA projelerinde olduğu gibi sivil toplum örgütleri ve bilirkişiler tarafından değerlendirilip incelenmeden gizlice yürürlüğe konulmak istendi.

 

Bakanlık açıklamasında bahsedildiği gibi bir tesisin inşa edilmesi için öncelikle Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporu alınması, konuyla ilgili uzman görüşleri, çevre örgütlerinin görüşleri, Kıbrıs’taki üniversitelerden ilgili uzmanlarca görüş alınması gerekmez mi?

 

Kaldı ki, tüm bu çalışmaların yapılması bile Girne’de bir çöp depolama tesisi kurulması için yeterli değildir.

 

Bölge halkının fikrinin alınmadığı, ilgililerce yeterince tartışılmamış ve onaylanmamış, adeta emrivaki ile böyle bir tesisin inşa edilmeye kalkışılması asla kabul edilebilir değildir.

 

Kaldı ki, YAGA daha önce de Lefke’ye bağlı Gemikonağı bölgesinde petrol depolama tesisi kurulması yönünde günümüzde olduğu gibi gizlice yürütülen bir çalışma yapmış, çevreci örgütlerin karşı çıkması sonucu bu proje askıya alınmıştı.

 

Günümüzde, Girne’de kurulması planlanan tesisle ilgili gizli çalışmalar yürütülmesi, çevreci örgütler, üniversiteler ve bilirkişiler tarafından tartışılıp incelenmeden “ben yaptım oldu” anlayışıyla yürürlüğe konulmaya kalkılması kabul edilebilir bir durum değildir.

 

Yarının büyükleri çocuklarımızın geleceğini tehlikeye atan, bir çok yönden sakıncalı bu tür bir tesisin Girne’de kurulmasının düşünülmesi bile iç karartıcı, rahatsızlık verici bir durumdur.

 

Bütün bu değerlendirmeler sonucunda varılan nokta bellidir:

 

“Turizmin başkenti, yüzyıllar öncesine dayanan tarihe tanıklık etmiş topraklara çöplük veya bakanlığın deyişiyle “Çöp Depolama Tesisi” kurulması asla kabul edilemez.”