Girne’deki Orman Arazisine “Çöp Deposu” Yapılması Konusunda GAÜ’de Basın Toplantısı ...

Haberler

GAÜ'DEN

Girne’deki Orman Arazisine “Çöp Deposu” Yapılması Konusunda GAÜ’de Basın Toplantısı ...

ÜLKER: “EĞER ÇÖPLÜK YAPILMASI GEREKİYORSA BUNUN YERİ GİRNE DEĞİLDİR”

 

Girne’de bulunan orman arazisine “çöp deposu” yapım onayı konusunda Girne Çevre Dostları ve Bölge halkının sesini duyurmak amacı ile Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) Kıbrıs Yerleşkesi Girne Kampüsü Millenium Başkanlık Ofisi Toplantı salonunda basın toplantısı gerçekleştirildi.

 

Basın toplantısına GAÜ Rektörü Prof. Dr. Sadık Ülker, GAÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Oğuz Karakartal ve Doç. Dr. Zafer Ağdelen, Yeşil Barış Hareketi Başkanı Doğan Sahir, British University of Nicosia Genel Sekreteri Tuncer Hasan Tuncergil, GAÜ Genel Sekreteri Doç. Dr. Sualp Davut, Kıbrıs Amerikan Üniversitesi Genel Sekreteri Erhan Vechi,  GAÜ Sağlık, Kültür ve Spor Dairesi Başkanı Türkay Akpınar, GAÜ Mimarlık Bölüm Başkanı Doç. Dr. Hossein Sadri ve Amerikan Koleji’nden Koray Emirhoca katıldı.

 

Gerçekleşen basın toplantısında açıklamada bulunan GAÜ Rektörü Prof. Dr. Sadık Ülker şunları söyledi;

 

“Girne kenti çok az ormana sahip ve bir tanesi üniversitemiz ile St. Hillarion Kalesi arasındaki orman. Buraya çöp toplama alanı yapılması planlanıyor. Bugün Girne halkı için buradayız.Yeşil Barış Hareketi, üniversiteler ve artarak devam eden halk ve sivil toplum örgütlerinden destekler alıyoruz. Girne’ye çöplük yapılması turizm için de kötü bir hamle olacaktır. Eğer çöplük yapılması gerekiyorsa bunun yeri Girne değildir. Biz bu noktada siyasilerden destek bekliyoruz. Ayrıca yanımızda olan herkese sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.


Ülker: “Sayın Güngördü’nün Bu Konuda Yanımızda Olacağına İnanıyorum”

 

Ülker Ayrıca, Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü’nün bu konuyla ilgili kendi yanlarında olacağına inandığını söyleyerek, Girne halkının büyük çoğununluğunun konuyla ilgli bilgisinin olmadığını belirtti. Gerçekleştirilen basın toplantısının asıl amacınında kamuoyunu bilgilendirmek olduğunu bildiren Ülker, bu sonun yalnızca kendileri için değil, özelde bölge halkı, genelde Tüm KKTC için büyük sorun teşkgil ettiğini ifade etti. Siyasilerden de aynı desteği alacağına emin olduğunu dile getiren Ülker, gerekli destek ve sonucu alamadıkları taktirde, demokratik yollardan haklarını ayarlayacaklarını vurguladı.

 

Yeşil Barış Hareketi Başkanı Doğan Sahir yapmış olduğu açıklamasında şunları söyledi;

 

“Bu çöplük planının böyle damdan düşer gibi ortaya çıkması plansızlığın sonucudur. Böyle akla yatmayan bir kararın Girne’ye yakışmayacağı aşikardır. Ülkemizin kaynaklarını heba etmektense, geri dönüşümü düşünmek daha mantıklıdır. Bizim dileğimiz sağlıklı bir depolama alanı oluşturulmasıdır. Bu konuyla ile ilgili dünya üzerinde uygulanan bir çok model bulunmaktadır.” dedi.

 

British University of Nicosia Genel Sekreteri Tuncer Hasan Tuncergil yapmış olduğu konuşmasında, “Toplu bir yaşam alanının yakınında böyle bir yer yapılması akla yatkın değildir.Üniversitelerin bunu siğneye çekmesi düşünülemez.Bir çok turistin gelip tarihi hazmettiği bir yer için böyle bir kararı duymak bizleri üzdü” dedi.

 

GAÜ Rektör Yardımcısı Doç. Dr. Zafer Ağdelen konuşmasında, “Girne Amerikan Üniversitesi’ne 400 metre yakında böyle bir çöp toplama tesisi yapılacağı fikrini üzüntüyle karşıladık. Biz sayın Başbakanın bu yanlış yoldan döneceğine inanıyoruz. Her türlü yasal yoldan mücadele ederek bu plana engel olmak istiyoruz. Lütfen bu yanlış yoldan dönülsün. Bıraksınlar biz eğitim verelim, akademik işlerle uğraşalım. Böyle şeylerle vakit kaybetmeyelim. Ben sağduyunun kazanacağına inanıyorum” dedi.

 

GAÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Oğuz Karakartal, “Dünyada yanyana gelmeyecek iki kelime varsa onlar da Girne ve çöplüktür. Girne’de çöplük korkunç olacaktır. Bunun gerçeğe dönüşmemesini temenni ediyoruz. Girne’de çöplüğe hayır demek üzere halkı ve sivil toplum kuruşuşlarını desteğe çağırıyorum” dedi.

 

GAÜ Mimarlık Bölüm Başkanı Doç. Dr. Hossein Sadri ise konuşmasında, “Bir alan birden ormandan çöplüğe dönüşemez. Bunlar uzun sürelerde planlanarak olur. Bunların sivil toplum örgütleriyle istişare edilerek geliştirilmesi gerekir. Gerekirse biz GAÜ olarak çevre mühendislermiz ile bu konuda bilimsel çalışmalar gerçekleştirmeye ve alternatifler sunmaya hazırız” dedi.