İran Büyük Elçisi GAÜ’ye Ziyarette Bulundu

Haberler

GAÜ'DEN

İran Büyük Elçisi GAÜ’ye Ziyarette Bulundu

İran İslam Cumhuriyeti Büyük elçisi Prof. Dr. Reza ZABİB Girne Amerikan Üniversitesini (GAÜ) ziyaret ederek İranlı öğrenci ve GAÜ’de öğretin üyeliği görevinde çalışan akademisyenler ile birebir görüşüp üniversite yetkilileri ile de kültürel, bilimsel işbirliği konusunda fikir alışverişlerinde bulundu.

 

Konuyla iligli yapılan açıklamada, ziyaretin resmi toplantı halinde gerçekleşip, İranlı öğrenciler tarafından temsilci olarak Dr. Pantea FARMANESH konuşmasını yaptığı bildirildi. Konuşmasında İranlı öğrencilerin GAÜ’de bulunduklarından mutluluk duyduklarını ve aynı zamanda 8 yıl eğitim aldığı sürede yakından GAÜ’nün ne kadar ilerlediği ve geliştiğine değinerek şunları ifade etti: “GAÜ öğrencileri özellikle master ve Doktora aşamasında olanların tez başlamadan önce uluslararası indeksli makalelerinin yazılıp ve ISI jurnalinde yayınlanması gerek kişisel bilgi açısından gerekse bilimsel çapta güncel bilgilere sahip olma yönünden büyük bir avantajdır. Üniversitenin laboratuvarları, simultane sistemi, uygulamalı dersler, kütüphanesi öğrencilerin isteklerini karşılamakla birlikte öğrencilerin dünya ile ilimsel açıdan adaptasyonda olduklarını sağlamaktadır” dedi.

 

GAÜ’de İranlı öğretim üyeleri tarafından konuşma gerçekleştiren Prof. Dr. Ghadir GOLKARIAN, üniversitelerin bilim beşiği olduğunu ve üniversiteler arası ilişkilerin pekişmesinde gelecek dünyanın dinamikliğini sağlayacağını vurgulayarak, yurtdışında ister öğrenci isterse öğretim üyesi olarak hayatlarına devam edenlerin bir kültürel diplomat olarak görev yaptığını da sözlerine ekleyip şunlara değindi: “İşte GAÜ’de çalışan öğretim üyeleri ve eğitim alan öğrenciler İran ve KKTC arasındaki kültürel diplomatik organlar ve üyeler sayılıyorlar. Bugün bu kişiler iki ülke arasında aynı kaderi yaşayan İran ve KKTC’nin ambargo ve izole uygulamasını delip kardeşçe kültürel alışverişte bulunmaktadırlar. Girne Amerikan  Üniversitesi’nin İran tarafından master ve doktora seviyelerindeki diplomalar denkleşirse yakinen İranlı öğrenci kapasitesi artacaktır ve bu üniversitenin dünya çapındaki gurur verici adını kendileriyle taşıyıp ve gelecek üniversitemizde öğretim elemanları olarak çalışmaları iki ülke arasında pek çok faydalı alanlara imza atacaktır. Bugün 12 öğretim üyesinin burada çalışması GAÜ’nün İranlı kadronun bilimsel birikimlerine ne kadar güvendiğini ispatlamakta va zannederim sayın büyük elçimiz de bunu taktir edeceklerdir.“

 

Golkarian, adada 2000’e yakın öğrencinin bulunmasını bir avantaj olarak görüp master ve doktora öğrencilerin diplomalarının akreditasyonunu bir elzem bilerek İran tarafından ciddi olarak dikkate alınmasını da sözlerine ekledi. GAÜ’nün öğretim kadrosu, öğrenci kapasitesi, uluslara arası ranking ve derecelendirme yükselişini, ayrıca öğrencilerin profillerinin ünlü üniversiteleri kadar kabarık ve dikkate şayan olduğuna da değinip GAÜ’nün her alanda başarılı ve ilerleyişini GAÜ ailesi düşüncesinden kaynaklandığı ve herkesin üniversitede kendi evi olarak yakından ilgilendiğine bağlayıp rektörlük makamı ve diğer yetkililerin önemle ilgi gösterdiklerinden teşekkür etti.

 

GAÜ Rektör vekili Prof. Dr. Sadık ÜLKER ise konuşmasını İran büyük elçiliğinin üniversitede bulunduğunu önemle değerlendirerek bundan sonra pek çok görüşmelerin sürdürüleceğini ifade etti. GAÜ’nün ilk yıllarındaki faaliyetleri ve imkanlarına dikkat çektirip git gide İranlı öğrencilerin sayısının artığını ve şuanda 150 öğrenciden fazla İranlı olduğunu açıkladı. Ülker, İran üniversiteleriyle yakından ilgilendiklerini aralarında işbirliği anlaşmaları olduklarını da sözlerine ekledi.

 

İran büyük elçisi Prof. Dr. Reza ZABİB konuşmasına başlarken İranlı topluluğun içinde olduğunu ve aynı zamanda GAÜ tarafından öğrenciler için her türlü destek verdiklerinde ve ciddiyetle master ve doktora seviyesindeki diplomaların denkleşmesi için çaba göstermesini İran öğrencilere özenle baktıkları anlamına geldiğini ve bundan onur duyduğunu dile getirdi. Zabib, sözlerine şu şekilde devam etti: “iki ülke arasında derin kültürel bağlar yatmaktadır. İran 25 yıl ambargo altında tutulmasına rağmen dünya seviyesinde biyoteknik ve nano- teknoloji alanında ilk 10 ülke sırasındadır. Bugün adadaki üniversiteler  ambargo altında olmasına rağmen birçok vatandaşımız eğitim için burada bulunmakta ve bizler de bundan sevinç duymaktayız. Golkarian  GAÜ’de birçok İranlı öğrenci ve kadronun bulunduğunu açıklarken üniversitenin ne kadar önemle seçildiği kanaatine varmış olup bugün siz değerli vatandaşlarımızla burada bulunmaktan çok sevinçliyiz. Sayın rektörümüzün açıklamasına dayalı umarız pek yakında üniversiteler arası işbirlikleri daha da güçlenir ve ilim, bilime hizmet yolunda bizler de elimizden geldiği kadar himaye etmeyi bir görev biliyoruz. Ben bir akademisyen olarak akademik ortamlarda bulunmaktan sevincimi beyan ederim ve bugün ise benim için önemlidir. Akademisyenler ve öğrenciler tarafından üniversitenin ne kadar başarılı olduğu konusunu duymak ve bunların burada kendilerini rahat hissetmeleri bir kez daha bizleri mutlu ediyor. Bu toplumun şuanda bir arada olması İranlı öğrencilerin yurt dışında olmalarına rağmen hala vatanlarını sevip ve kimliklerini korumak ise başka bir onur kaynağıdır” dedi.

 

GAÜ tarafından büyükelçiye şükran plaketi sunularak kendileri de GAÜ’de eğitim alan başarılı öğrencileri maddi yönden ödüllendirip öğretim üyelerine de taktir belgeleri sundular.

 

Ziyaretin sonunda yetkililerle öğle yemeği sırasında denklik ve işbirlikleri sürecini bir kez daha yakından masaya yatırıp işlemlerin başlatılması startı verildi. GAÜ CEO’su ve Yöneticiler Kurulu Başkan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Asım Vehbi  yaptığı açıklamada, eczacılık ve diş hekimliği konusunda onayların alındığını açıklayarak gelecekte İran üniversitelerinde bu alanda ortak projeler yürütülmesi ve iş birliği yapılması konusunda üniversitenin pek çok planlarını önemle dikkate alındığını vurguladı.