Haberler
GAÜ'DEN
PROF. DR. RECEPOV, “GERÇEK BİLGİLERİN DUYUMLARDAN AYRIT EDİLMESİ, KORKULARIN AZALMASINI SAĞLAYACAKTIR”
Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) Beşeri Bilimler Fakültesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Recep Recepov, Pandemi sürecinde insan psikolojisinin en iyi şekilde korunabilmesi yönünde uygulanabilecek yöntemleri sıraladı.
Prof. Dr. Recepov, kaynağı kesin olmayan duyumlara kesinlikle itibar edilmemesi gerektiğini vurguladığı açıklamasında, düzenli şekilde Dünya Sağlık Örgütünün, Yerel Sağlık Kurumlarının sayfalarından, Yerel Yönetim Platformlarından ve resmi kaynaklardan yayınlanan bilgilerin takip edilmesi gerektiğini söyledi.
Gerçek bilgilerin duyumlardan ayrıt edilmesinin, korkuların azalmasını sağlayacağına değinen Prof. Dr. Recepov, açıklamasının devamında şunlara değindi;
– Koronavirüsün yayılmasıyla ilgili paylaşılmakta olan bilgiler sizi rahatsız ediyorsa, bu tür bilgileri izlemeyi, okumayı ya da dinlemeyi azaltın.
– Kendinizi ve yakınlarınızı salgının psikolojik etkilerinden korumak için sadece güvenli ve kontrol edilmiş kaynaklardan elde edilen bilgileri incelemeye zaman ayırın.
– Çocuklar koronavirüsten korkmaya başladılarsa, yakınları onlara duygu ve düşüncelerini olumlu bir şekilde dile getirmeleri konusunda yardımcı olmalıdırlar.
– Bu gibi durumlarda yaratıcı oyunların oynanması, resim yapma gibi etkinlikler çocukların bu süreci atlatmalarını kolaylaştırmaktadır.
– Çocuklarla durumun açık bir şekilde değerlendirilmesinin yapılması, durumu kolay atlatmalarına yardımcı olacaktır.
– Ortaya çıkan durum ile ilgili probleme dair ortak çözümün aranması, çocukların endişelerini azaltmaktadır.
– Büyüklerin zor durumlarda davranış ve duygu durumlarını yönetme şekillerinin, çocuklar tarafından gözlemlenmekte olduğunun unutulmaması gerekmektedir.
– Yaşlı insanlara, olup bitenler ve bulaşma riski konusunda net bilginin basit ve anlaşılabilir şekilde anlatılması gerekmektedir. Gereksinim duyulan her anda bu bilgileri tekrarlayın.
– Yalıtılmış olmaları, yaşlı insanların, özellikle bilişsel bozuklukları veya bunama belirtileri olanların daha huzursuz, kızgın, telaşlı ve tedirgin olmalarına neden olabilmektedir. Bu insanlara bilgilerin iletilmesi sırasında, bilgilerin yazılı olarak ya da resimler şeklinde iletilmesi daha yararlı ve olumlu sonuçlar vermektedir.
– Karantinada; yalıtılmış veya uzaktan eğitim almaktaysanız, fiziki olarak aktif durumunuzu koruyabilmeniz için her gün kültürfizik egzersizler yapmayı alışkanlık haline getirmeye çalışın.
– Toplumsal bağlarınızı koparmadan devam ettiriniz. Yakınlarınız ile iletişim halinde kalınız. Teknoloji çağında yakınlarınız ile internet üzerinden, sosyal ağlar, video konferans, telefon ve akıllı telefonlar yardımıyla iletişimde kalmayı ihmal etmeyiniz.