RUH VE BEDEN SAĞLIĞIMIZIN BİR TEHDİT UNSURU OLMASIN

Haberler

GAÜ'DEN

RUH VE BEDEN SAĞLIĞIMIZIN BİR TEHDİT UNSURU OLMASIN


Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) Psikoloğu Uzman Psikolog Rukiye Kaya Buldu, COVID-19 salgının da  evde bulunduğumuz şu günlerde fizyolojik ve psikolojik olarak baş edilmesi gereken yolları açıkladı. 

Uzman Psikolog Rukiye Kaya Buldu, tüm dünyayı etkileyen COVID-19 salgının fizyolojik ve psikolojik olarak bir çok etkisi olduğunu ve bunlarla baş edilmesi gerektiğini belirtti. Uzm.Psikolog;  “Bu süreçte yaşadığımız korku, algılanan tehditlere karşı duygusal, davranışsal ve fizyolojik bir başa çıkma reaksiyonudur. Yaşamış olduğumuz bu durumun sürecini tam olarak kestiremememiz, daha önce karşılaşmadığımız bir durum olması ve virüsün bilinmezlik ve tehdit içermesi endişe ve korkuya neden olmaktadır. Bu sebepten yaşanılan endişe, korku ve kaygının seviyeli olduğu sürece oldukça doğal olması kabul etmemiz gereken bir durumdur” ifadelerini kullandı. 

Buldu, toplumun içerisinde bulunduğu durumda aşırı korku ve  kaygıları ile baş etmeyi  sağlayacak yöntemleri sıralayarak;  “Bu sürecin ruh ve beden sağlığımızın bir tehdit unsuru olmasından çıkaralım. Yaşadığımız tüm bu olumsuz duyguları kabul etmekle birlikte bunların bizimle hep kalmayacağını, geçici olduğunu kendimize hatırlatmamız bu dönem için oldukça önemlidir. Unutmayın ki kaygılarınızda yalnız değilsiniz” dedi. 

Uzman Psikolog Rukiye Kaya Buldu, alınan önlemler hakkında panik havasından kaynaklı daha dikkatli olunması gerektiğini vurgulayarak; “El yıkamak, sosyal ortamlarda bulunmaktan kaçınmak gibi almış olduğumuz sağlık önlemlerinin kaygı arttırıcı değil azaltıcı bir eylem olarak gerçekleştirdiğimizi fark etmemiz gerekmektedir. Biz bunları normal şartlarda da gerçekleştiriyoruz” dedi. 

Rukiye Kaya Buldu son olarak tedbir alınan bugünler de; “Kendimize yeni bir rutin oluşturmamız, hayatımızda kontrol edebildiğimiz alanları arttırmamız ve bu kısımlara yoğunlaşmamız gerekmektedir. Keyif aldığımız aktivitelerle evdeki zamanımızı en verimli şekilde değerlendirmemiz motivasyonumuzu korumamıza yardımcı olacaktır. Kendinize hedefler koyun ve bu hedefleri ciddiye alın. Hedefleriniz işiniz ya da derslerinizle de ilgili olabilir, okumak istediğiniz kitaplar, seyretmek istediğiniz dizi ve filmler, ailenizle ya da dostlarınızla yapmak istediklerinizdir. Bilgi kirliliğinin çok fazla olduğu bu günlerde güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşmamızın yanında belli aralıklarla haberlere bakmamız kaygı düzeyimizi doğru seviyede tutabilmemizi sağlayacak en önemli önemlerden birisidir” ifadelerini kullandı.