Haberler
GAÜ'DEN
SİNAL; “EN BÜYÜK TEHLİKE PANİK ”
Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) Beşeri Bilimler Fakültesi Dekanı Doç. Dr. Aysin Sinal, tüm dünyada yaşanılan COVID19 sürecinde yaşanılan panik ve alınması gereken psikolojik tedbirler hakkında açıklamada bulundu.
GAÜ Beşeri Bilimler Dekanı Doç. Dr Aysin Sinal; “ Panik halinde olmadan ve kendimizi olağan duruma kaptırmadan işlerimizi ilerletmemiz gerekiyor. Bu yaşadığımız süreç var olan psikolojik sorunları daha da arttırıyor. Kronik rahatsızlığımızın yanında dünya genelinde olan covıd19 vakası bizleri ister istemez etkiliyor ve emin olarak yaptığımız işlerimizde de düşündürmeye neden oluyor ” ifadelerini kullandı.
Sinal, ülkemizde çok fazla nüfus olmadığını vurgulayark; “Çok fazla nüfuslu olmamız aslında bir şans. Bir çok şeyi kontrol edebiliriz. Halk olarak yapmamız gereken sabırlı olmak. Yoğun bir şekilde panik havası var. Halkımız tüm olanlardan etkileniyor ancak olağan durumlarda devletin aldığı önlemlerinde bilincinde olmaları gerekmekte. Üstelik Türkiye’dende her türlü destek geleceği söylendi. İnsanların panik havası süreci daha da zorlaştırıyor, gün sonunda bunlar da gelip geçecek. Toplumumuzda takıntılı veya psikolojik rahatsızlığı olan insanlar var. Bu insanlar olağan sürecin paniğini daha da çok arttırıyor ” dedi.
Doç. Dr. Aysin Sinal; “ Ülkemiz bir çok sorun gördü. Her şeyin üstesinden geldi. Panik havasına girmezseniz bu süreçte en az zararla atlatılacak. Lütfen bugünler de kararlarını ve alışverişlerinizi sağlıklı bir şekilde yönetmeye çalışın. Herkes birlik içinde olmalı ve fazla zarar vermeden bu sorunun da bitebileceğini düşünsünler ” şeklinde konuştu.
Pandemik bir şekilde dünyaya yayılan bu virüsün her şeyden farkında olan bireylerde farklılık gösterdiğini belirten Sinal; “ Çeşitli psikolojik sorunları olan bireylerimiz mevcut. Onlara destek olmalıyız. Onların rahatsızlığı panik havasını daha çok arttırıyor. En büyük tehlike paniktir” dedi.
Aysin Sinal son olarak grip, nezle ve covid19 belirtilerinin benzerliğini vurgularken; “ İnsanların internetten bakarak kendi teşhisini koymasını da çok yanlıştır. Olumlu psikolojiye
bağlı kalarak yaşanmalı. Oluşan bu sürecinde psikolojik olarak en az zararla atlatacağınızın farkında olun ” ifadelerinde bulundu.