Haberler
GAÜ'DEN
GAÜ Eğitim Fakültesi’nden Milli Arşiv Dairesi’ne Büyük Destek
Girne Amerikan Üniversitesi Eğitim Fakültesi bünyesinde yer alan Türkçe Öğretmenliği Bölümü üçüncü sınıf öğrencileri, topluma hizmet dersi kapsamında KKTC Cumhurbaşkanlığı Millî Arşiv Dairesi’ne ait verilerin tasnif edilmesi ile sayısal ortama aktarması çalışmalarını yürüttü.
2014-2015 Akademik yılı Topluma Hizmet dersi kapsamında GAÜ Türkçe Öğretmenliği Bölümü 3’üncü sınıftan 42 öğrencinin yoğun ve titiz çalışmalarının ardından dönem sonunda katkılarından dolayı teşekkür belgeleri takdim edildi.
Konuyla ilgili açıklamada bulunan GAÜ Öğretim Görevlisi Zeki Akçam, Türkçe Öğretmenliği 3’üncü sınıf öğrencilerinin topluma hizmet dersi kapsamında yapmış oldukları hizmet karşılığında teşekkür belgesi takdim ettiklerini belirterek, dört farklı alanda çalışma gerçekleştirdiklerini ve ilk olarak mikrofilm bölümünde yer alan, eski gazetelerin ve yazma eserlerin dijital ortama aktarıldıklarını, bunları takiben harita bölümü ve Milli Arşiv’e bağışlanan özel koleksiyonları tasnif ettiklerini ve bu tasnifler neticesinde tespit edilen eserlerin Dipkarpaz Recep Tayyip Erdoğan Ortaokulu’na bağışladıklarını söyledi.
Bunun yanında, KKTC’ye ait ilk “resmî sözlü kültür arşivi” kurma çalışmalarına başladıklarını belirten Akçam, 2004 yılından beri yapılan monografi çalışmalarının ilk tasniflerini tamamladıklarını ve yaklaşık olarak iki yıl boyunca sürecek olan çalışmalar neticesinde 7000 dakikayı aşan bu arşivi araştırmacıların hizmetine açacaklarını ifade etti. Ayrıca sözlü koleksiyona katkıda bulunmak isteyen halkada çağrı yapan Akçam “Kıbrıs Türk” toplumunun sözlü ve yazılı kültürüne ait tüm bilgi, belge vb. döküman konusunda halkımızın da katkı koymasını istiyoruz” dedi.
Millî Arşiv’de yapılan tasnif neticesinde tespit edilen, roman, hikâye gibi kitaplardan oluşan yaklaşık olarak 700’e yakın kitap “Dipkarpaz Recep Tayyip Erdoğan Ortaokulu’na” bağışlandı.
Akçam, devam eden açıklamasında, Eğitim Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği Bölümü tezsiz yüksek lisans bölümü öğrencileri ile ayrı bir çalışma grubu kurularak haftanın iki günü daire arşivinde yer alan eski yazma eserlerin düzenli olarak varak numaralarının verildiği ve yaklaşık 100 saatlik çalışma neticesinde birçok eserin dijital ortama aktarıldığını ifade etti. Bu çalışmaların bahar döneminde de devam edeceğini açıklayan Akçam “öğrencilerin yapmış oldukları bu hizmetlere karşlık olarak “staj” belgesi verildiğini ifade etti. Öğrencilerin alana yönelik becerileri kazanmalarına çok dikkat ettiklerini belirten Akçam bahar döneminden itibaren “Osmanlıca Bölümü’nde” yer alan Osmanlı Türkçesi’ne ait eserlerin okunması ve tasnif edilmesine yönelik yeni staj programlarını açacaklarını söyledi.
Konuyla ilgili açıklamada bulunan Milli Arşiv Müdürü Gökhan Şengör ise, asıl amaçlarının öğrencilere arşiv çalışmalarının kapsamını öğretmek olduğunu belirterek, öğrencilerin bu sayede bilgiye nasıl erişilebileceğini görerek öğrendiklerini ve arşiv çalışması hakkında da unutamayacakları bir deneyim kazandıklarını söyledi. Şengör, kısıtlı çalışanla arşiv çalışmalarını yürüttüklerini, GAÜ öğrencilerinin emeği sayesinde birçok şeyin üstesindek geldiklerini vurguladı. Ayrıca Şengör, yeni binaya taşınma süreci ve büyük çaptaki düzenlemeleri de GAÜ öğrencileri sayesinde gerçekleştirme şanslarının olduğunu vurgulayarak emeği geçen herkese teşekkürlerini sundu.
Bunun yanında arşiv müdürü Gökhan Şengör, ortaklaşa gerçekleştirilen proje sonunda öğrencilere gerçekleştirdikleri faaliyetlere teşekkür etmek maksadı ile “teşekkür belgesi” takdim ederken, proje koordinatörleri Öğr.Gör. Zeki Akçam’a da katkılarından dolayı teşekkür plaketi takdim etti.