“KIBRIS BASIN TARİHİ” GAÜ’de İrdelendi

Haberler

GAÜ'DEN

“KIBRIS BASIN TARİHİ” GAÜ’de İrdelendi

Girne Amerikan Üniversitesi Akdeniz geneli ve Kıbrıs özelinde iletişim kodlarının çözümlenmesinin amaçlandığı “Akdeniz Söyleşileri” etkinliğinin dördüncüsü gerçekleşti.

 

GAÜ Kıbrıs Yerleşkesi Girne Kampüsü Millenium Senato Kongre Merkezi’nde, GAÜ Kıbrıs Araştırmaları Merkezi (GAÜ-KAM) ve İletişim Fakültesi işbirliğinde gerçekleşen etkinlikte, Akdeniz geneli ve Kıbrıs özelinde iletişim kodları çözümlenecek olan söyleşi dizisinin dördüncü haftasında “Kıbrıs Basın Tarihi”  konusu işlendi.

 

Etkinliğin ilk konuşmasını gerçekleştiren GAÜ İletişim Fakültesi Dekanı Doç. Dr. Elif Asude Tunca, Akdeniz Söyleşileri adıyla gerçekleştirdikleri söyleşilerinin 2014-2015 Güz dönemi son söyleşisini gerçekleştirdiklerini belirterek şunları söyledi;

 

GAÜ Araştırma Entitüsü ile ortaklaşa gerçekleştirilen söyleşinin konusunun Kıbrıs Basın Tarihi olduğunu belirterek, konunun özellikle eski Kıbrıs gazeteleri üzerine olacağını belirtti. Konuşmacıların araştırmacı, gazeteci yazar Halit Fedai ile GAÜ Rektör Yardımcısı ve Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr Oğuz Karakartal olduğunu bildirdi.

 

Konuşmanın ardından, GAÜ İletişim Fakültesi öğrencilerinin kampüs içerisinde ve Girne halkı ile gerçekleştirmiş oldukları, mevcut kıbrıs medyası ve eski kıbrıs gazetelerinden hakkındaki röportaj görüntüleirnin izlenmesinin ardından söyleşiye devam edildi.

 

GAÜ Rektör Yardımcısı ve Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr Oğuz Karakartal  gerçekleştirmiş olduğu söyleşide şunları söyledi;

 

“Konumuz “Kıbrıs Basın Tarihi” ve konuyla ilgili İletişim fakültesi öğrencileirmiz çok güzel röportaj gerçekleştirmiş.Ancak röportajda, Hürsöz Bozkurt ve Halkın Sesi’nden geriye giden gazete ismi söyleyen pek kimse olmamış. Halbuki Kıbrıs’da basın 1890’lar dan itibaren çok hareketliymiş. Adaya matbaa ilk defa İngilizler ile birlikte geliyor ve gazeteler basılıyor. Bizim kültür izlerimiz Kıbrıs, Rodos ve Girit’te bugün nekadar mevcut ve sınırlar el değiştirdikçe bazen kültür degerleride saldırılara uğrayabiliyor. Peki biz ada yaşayan Türk’lerin çıkardığı kitaplar dergiler gazeteler ile ilgili bişey yaptıkmı? Ada Türkleri arasında ilk Türkçe gazeteyi Girit Türkleri çıkarmıştır. Önce Rumlar gazete bastı ve rakip gördükleri Türkleri küçümseyici yazılar yazdılar ve buna karşılık Türk’ler de gazete çıkararak onlara gazeteleri araclıgıyla cevap vererek bu yola girdiler” dedi.

 

Araştırmacı Yazar Harid Fedai gerçekleştirmiş olduğu konuşmasında şunları söyledi;

 

“Gazetelerin ilk çıktığı yıllardan 1960 yılına kadar çıkan gazeteleri aktarıcam.Kıbrıs’da ilk gazete 1879 yılında Ümit ismiyle basılmıştır ve gazeteyi Alexian isminde Ermeni asıllı bir kişi çıkarmıştır. Bu gazate Kıbrıslı’lara yönelik bir gazate olmamasına ramen sadece Kıbrıs’ta çıkmıştır. Asıl ilk gazete sadet gazetesidir sadece 16 sayı çıkmıştır ve bugüne kadar hiçbir sayısına ulaşılamamıştır. İlk gerçek gazete ise 1891 yılında basılmıştır vede ismi Zaman gazetesidir. Bu gazete ise Türkiye’den gelen uzman  Muzaferettin Galip sayesinde çıkmıştır” dedi.