GAÜ CEO'su Girne Kurultayı 2014 Açılış Konuşması Yaptı

Haberler

GAÜ'DEN

GAÜ CEO'su Girne Kurultayı 2014 Açılış Konuşması Yaptı

12-13 Aralık 2014 tarihlerinde gerçekleşecek olan Girne Kent Kurultayı bugün sabah geniş bir katılımla başladı. Cumhurbaşkanı Dr. Derviş Eroğlu, Meclis Başkanı Dr. Sibel Siber, İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanı Sn. Teberrüken Uluçay, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Sn. Hasan Taçoy ve Girne Belediye Başkanı Sn. Nidai Güngördü ile birlikte GAÜ CEO`su ve Yöneticiler Kurulu Başkan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Asım Vehbi`nin açılış konuşmaları ile başlayan Kent Kurultayı`nın başarılı olmasını diliyoruz.


Girne tarihinde ilk kez düzenlenen Kent Kurultayı`nı projelendiren Girne Belediye Başkanı Sn. Nidai Güngördü ve ekibini tebrik eder, üniversitemize açılış konuşması yapma olanağı tanıdıkları için teşekkür ederiz. GAÜ olarak kentimizin gelişimi için üzerimize düşeni yerine getirmeye her zaman hazır olduğumuzu ve kent yönetimi ile bütünleşmekten memnuniyet duyduğumuzu belirtmek isteriz.


GAÜ CEO`su Vehbi`nin açılış konuşması: 


Öncelikle iki gün sürecek olan Kent Kurultayı’nda Girne Amerikan Üniversitesi olarak sizlerle birlikte olmaktan büyük bir memnuniyet duyduğumuzu belirtmek istiyorum. Hem güzel Girne kentimiz hem de Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti adına başarılı ve verimli bir etkinlik olmasını diliyorum. Girne kentinin kültürel, sanatsal ve akademik yaşantısının lokomotifi olan Girne Amerikan Üniversitesi olarak, 30 yıldır kent yaşantısına katkı sağlayan çalışmalar gerçekleştiriyor, kente faydalı projeler yürütüyoruz; yürütmeye de gururla devam edeceğiz…

 

 Girne Amerikan Üniversitesi olarak kent yaşamına sunduğumuz gönüllü çalışmalarımızın başında gelen sosyal sorumluluk projeleri ile toplumsal katkımızı üst düzeyde tutmakta ve sosyal sorumluluk projelerimiz ile Girne halkı ve öğrencilerimiz arasında önemli bir köprü oluşturmaktayız. Oluşturulan bu köprü sayesinde kültürel alışveriş kolaylaşmakta ve çok kültürlü bir kentin oluşumuna katkı sunmaktayız. Bununla birlikte sosyal sorumluluk projelerimiz ile halkın temel ihtiyaçlarına kurumsal desteği güçlendiren destekleyici hizmetler boyutunda çalışmalar yürütmekteyiz.

 

Her yıl üniversitemiz bünyesinde gerçekleşen ve gelenekselleşen festivallere ev sahipliği yaparak Girne kentinin kültür ve sanat hayatına önemli katkılar sunmakta ve bununla birlikte bu kültür ve sanat çalışmalarında niteliği üst düzeye çıkarmaktayız. Üniversitemiz bünyesinde gerçekleşen bahar şenliklerinden halkımızın üst düzeyde yararlanması, elbette öğrenci ve Girne halkının bütünleşmesine ön ayak olmaktadır. Bununla birlikte gerek ülkemizde gerekse de yurtdışında oldukça nitelikli olan tiyatro gruplarının gösterimlerinin festivale dönüşerek üniversitemizde gerçekleşmesinin Girne kenti kültür ve sanat hayatına önemli katkılar sunduğunu düşünmekteyiz. Bunları gerçekleştirebilmenin onuru ve gururu ile kentimize sahip çıkmaya devam edeceğiz.

Tüm bunları gerçekleştirdiğimiz ve kentimizin önemli büyük salonlarından biri olan Girne Amerikan Üniversitesi Uluslararası Kongre Merkezi Spectrum Hall sadece üniversite bünyesindeki bilimsel, kültürel ve sanatsal etkinliklere değil, aynı zamanda tüm Girne halkına açıktır. Üniversite olarak kongre merkezimizin halkımızın hizmetinde halkın üniversite ile üniversitenin de halkla bütünleşmesinde önemli bir kamusal alan olduğunu belirtmek isteriz.

Değerli Girne kent sahipleri

 

Girne Amerikan Üniversitesi olarak Girne için ne anlam ifade ettiğimizin elbette farkındayız. Girne Amerikan Üniversitesi`nin Girne`mizin en önemli yaşam kaynaklarından biri haline geldiğini çok yakından gözlemliyor ve katkılarımızla gurur duyuyoruz. Ancak, Girne`nin de üniversitemiz için çok önemli olduğunu her gün yaşayarak öğreniyoruz.

 

Girne olmadan, öğrenci dostu yaşanası bir kent olmadan, Girne Amerikan Üniversitesi olamaz. Bu bilinçle GAÜ olarak 13,000’in üzerinde üniversite öğrencisi, okullar grubunda 1200 öğrenci ve 1000`e  yakın akademik ve idari personeli ile kentin önemli bir paydaşı olduğumuzu, her mahallede, her sokakta bir GAÜ`lünün bulunduğunu bilerek Girne kentinin yaşamına önemli katkılar sunmaktan onur duymaktayız.

Kent olgusu ile üniversite arasında karşılıklı bir bağlılık ilişkisi olduğunun hepimiz farkındayız. Bu nedenle, üniversite yönetimi olarak bizler, karar alma süreçlerinden uygulamaya bütün aşamalarda Girne kent yönetimi ile bütünleşmek, Girne`den aldıklarımızı işleyerek en iyi şekilde yerine koyabilmek için üstümüze düşeni yerine getirme kararlılığındayız.

Bu nedenle, belediyemizin kenti birlikte yönetme çağrısını çok ama çok önemsiyoruz. Bilmenizi isteriz ki, Girne Amerikan Üniversitesi, bu çağrıya uymak için bütün kapasitesi ile çalışacaktır.

 

 

Değerli Girne kent sahipleri,

Bugün iyi bir başlangıç yaptığımızı düşünüyorum. Bu başlangıcı iyi işlerle taçlandırmak için yarından itibaren yarışarak değil, dayanışarak çalışmalıyız ve biz üniversite olarak çalışmaların paydaşı olmaya gönüllüyüz. Bunun için üniversitemiz bünyesinde aktif olarak araştırmaları yürüten merkezlerimiz özelde Girne kenti için genelde ise tüm KKTC için çalışmalarını süratle yürütmekte, yürütmeye de devam edecektir.

Yaşadığımız bölgenin ve kentin sorunlarını tespit etmek, bu sorunları bilimsel verilerle ortaya koymak ve çözüm önerilerini geliştirmek için Girne Amerikan Üniversitesi Araştırma Merkezi kamuoyu çalışmalarını gerçekleştirerek karar vericilere, uygulayıcılara, önemli tavsiyeler sunduğunu düşünmekteyiz.

 

Bununla birlikte GAÜ Çevre ve Doğa Araştırma Merkezimiz sürdürülebilir bir kent yaşamının ihtiyaçlarını, sorunlarını ve çözümlerini araştırmak, doğa dostu yaşanılabilir bir kentin geliştirilmesi ve oluşturulması için çalışmalarını yürütmeye devam etmektedir. Girne kentinin daha yeşil, daha yaşanılabilir bir kent olması için üniversitemiz bünyesinde faaliyetlerini sürdüren Çevre ve Doğa Araştırma Merkezi kentin paydaşları ile işbirliğine her zaman hazır ve katkı sunmayı bir görev olarak kabul etmektedir.

 

GAÜ Su Altı Araştırma Merkezimiz ise gerek Girne kenti kıyı şeridi gerekse KKTC kıyı şeridinde deniz flora ve faunasının korunması, denizin korunması ve gelecek kuşaklara daha temiz bir deniz bırakmamız için çalışmalarını yürütmekte, bu çalışmaları zaman zaman paydaşları ile gerçekleştirmektedir. Buna ilaveten GAÜ Su Altı Araştırma Merkezimiz’in sürdürülebilir deniz yaşamının, hayatımızın önemli bir parçası olduğunun bilinci ile Girne kenti yönetimi ile her türlü çalışmayı yürütmeye ve sonuçlandırmaya gönüllü olduğunu belirtmek isteriz.

Üniversitemiz sadece araştırma merkezleri ile değil, aynı zamanda fakülteleri ile de kentimizin sorunlarına üst düzeyde sorumlulukla yaklaşmakta ve kentin sorunlarını kendi öz sorunu olarak kabul etmektedir. Bu bağlamda GAÜ Mimarlık Tasarım ve Güzel Sanatlar Fakültesi toplumsal duyarlılık konusunda akademik olarak üst düzeyde bir performans göstererek bir çok projeye imza atmıştır. Bu projelerden en önemlileri Girne Master Planı, Girne Trafik Planı, Tarihi Kent Merkezinin Canlandırılması, Kıyıların Rehabilitasyonu, Yeşil Koridor Projesi, Kentin Engelsizleştirilmesi projeleridir. Fakültemiz gerek akademik gerekse bilimsel olarak Girne Kent yönetimi ile her türlü çalışmaya aday ve ortak olmayı bir görev olarak kabul etmektedir.

 

Bir atasözünde dendiği gibi "paylaştığın senindir" bilinciyle Girne Amerikan Üniversitesi olarak hem kentimizin sorunlarını sahiplenmeye, hem kentimize ilişkin çözümleri paylaşmaya, hem de kentimizi tüm değerleri ile birlikte gelecek kuşaklara aktarmaya gönüllüyüz.

 

Böyle bir kent kurultayını düzenlemeyi projelendiren ve bunu bir demokratik şölen gibi uygulayan başta Girne Belediye Başkanımız Sn. Nidai Güngördü ve ekibine, ayrıca katkı koyan herkese GAÜ ailesi ve Girne paydaşları olarak teşekkürü borç biliriz. Bu yıl ilki gerçekleştirilen Girne Kent Kurultayının başarılı ve sonuçlarının tüm kesimleri kapsayıcı olması dileği ile saygılarımı sunarım.

 

 

Yrd. Doç. Dr. Asım VEHBİ

GAÜ CEO’su ve Başkan Yardımcısı