Haberler
GAÜ'DEN
Bu Bilimsel Bir Gerçek ve Takipçisi Olacağız
Apostolos Andreas Manastırı’nda Bulunan İslam Şehidi Urve Bin Said’in Kemikleri Restorasyon Öncesinde Arkeologlar Tarafından Bulunmalı”
“Bu Bilimsel Bir Gerçek ve Takipçisi Olacağız”
Girne Amerikan Üniversitesi Eğitim Fakültesi öğretim görevlileri Zeki Akcam, Apostolos Andreas Manastırı restorasyonu başlamadan önce, Türk ve Rum tarafından uzman arkeologların katılımıyla tarihi kaynaklara göre manastırda bulunan İslam şehidi Urve Bin Said’in kemiklerinin bulunması gerektiğini belirtti.
Belediyeler Birliği Lokali’nde basın toplantısı düzenleyen Zeki Akcam, tarihi belgeler ve halk arasındaki söylemlerden hareketle, Urve Bin Said adlı şehidin mezarının Apostolos Andreas Manastırı’nda olduğunun bilimsel bir gerçeklik olduğunu kaydederek, bu konuda tarihi belgelerden örnekler verdi ve çeşitli araştırmacıların yazılarından alıntılar yaptı.
İlamda ölen önemli şahsiyetlerin kabri ile birlikte kitabesi de bulunduğunu vurgulayan Akcam, mezara ait taşlar yok edilmiş olsa bile türbenin orada bulunduğunu ve bu konunun takipçisi olacaklarını söyledi.
ARAŞTIRMALAR
Girne Amerikan Üniversitesi Eğitim Fakültesi öğretim görevlilerinden Zeki Akcam, konuyla ilgili olarak 2001 yılında çalışmalara başladıklarını ifade ederek, Kıbrıslı Türk bazı araştırmacıların yazılarından alıntılar okuyarak konunun efsane kısmına dikkat çekti.
Bugün Apostolos Andreas Manastırı olan yerde bir Arap şehidi veya bir sahabe (İslam peygamberi Hz. Muhammed'i (s.a.v) görmüş, onunla konuşmuş ve ona inanmış Müslümanlara verilen isim) yattığı yönündeki efsane ve halk arasındaki söylemlerden yola çıkarak başladıkları araştırmada, bunun doğruluğunu tarihsel kaynaklardan da doğrulattıklarını ifade eden Zeki Akcam, “Bugün size Kıbrıs Türk halkı ile paylaşılmayan yazılı bilgileri aktaracağım” dedi.
1964 ve 1971 yıllarında Prof. Dr. Osman Turan’ın yayınlanan makalelerinde, hayatını İslam dinine ait yapıları kayıt altına almakla geçiren ve gördüğü yerleri kayıt altına alan seyyah Herevi’nin 1174 yılında Kıbrıs’a geldiğinde bir kabir ve duvarda besmele ve ihlâs sureleri gördüğünü anlattığına yer verdiğini kaydeden Akcam, daha sonra Herevi’nin kitabından bunu doğrulattıklarını belirtti.
Akcam, Herevi’nin İstanbul Süleymaniye Kütüphanesi’nde de bulunan Gezi Notlarının nüshasında da, Kıbrıs adasında bir taş üzerinde bir kitabe gördüğünü, bu kitabede ihlâs suresi ve besmeleden sonra “Bu Hicri 29 yılının Ramazan ayında vefat eden Urve Bin Said’in kabridir” yazdığını, bu taşın yerinin ise Şark (Doğu) kilisesi duvarı üzerine bina edilmiş olduğundan bahsettiğini ifade etti.
Gezi Notları Türk ve Batı kaynakları tarafından kabul gören ve başvurulan Herevi’nin, bu notlarda Kıbrıs’ta ziyaret ettiği Hala Sultan’dan da bahsettiğine dikkat çeken Akcam, notlarda bahsedilen Şark kilisesinin adanın en doğusunda bulunan ve en eski kilise olan Apostolos Andreas olduğunu, ancak bunun suyun yanında bulunan küçük bir şapel olduğunu ve bugünkü binanın daha sonra yapıldığını anlattı.
Rum araştırmacıların Apostolos Andreas Manastırı’nın 15-19’uncu yüzyıllar arasında yapıldığını savunmalarına rağmen, ünlü bir araştırmacının “Journey In Cyprus” kitabında 1191 yılında Apostolos Andreas’ın tamir edildiğinden bahsettiğini kaydeden Zeki Akcam, “Demek ki 12. yüzyıl sonunda da bu bina orada idi. Herevi 1174’de gördü ve 1191’de tamir edildi. Üstelik Rum kaynakları hem Rumlar hem de Müslümanların burayı ziyaret ettiğinden bahsediyor” dedi.