Haberler
GAÜ'DEN
Yükseköğretim’de en Büyük Sorun Plansızlık
ÖSYM tarafından üniversitelerdeki boş kontenjanlara yapılan ek yerleştirme sonuçları açıklandı. Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ), Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ), Yakın Doğu Üniversitesi (YDÜ), Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) ile Lefke Avrupa Üniversitesi (LAÜ) önlisans ve lisans programlarına yönelik yapılan ek yerleştirme sonunda lisans programlarında 11 bin 758, önlisans programlarında bin 652 olmak üzere toplam 13 bin 411 boş kontenjan kaldı.
2010 ek yerleştirme sonuçlarına göre, devlet ve vakıf üniversiteleri ile Kıbrıs ve diğer devletlerdeki üniversitelerin önlisans programları ve lisans programlarından 142 bin kontenjandan yaklaşık 70 bin kontenjan boş kaldı. Ek yerleştirmeyle bu programlara toplam 72 bin 685 aday yerleştirildi.
“KKTC Özel Üniversiteleri Arasında En Fazla Tercihi GAÜ Aldı”
KKTC üniversitelerinde yer alan 13411 boş kontenjandan 1167’si dolarken öğrencilerin 366’sı DAÜ, 321’i GAÜ, 279’u YDÜ,120’si UKÜ ve 81’i LAÜ önlisans ve lisans programlarına yerleşti.
Devlet üniversitesi DAÜ ve LAÜ dışında yer alan özel üniversiteler arasında ek kontenjanda önlisans ve lisans programları en fazla tercih edilen GAÜ olurken KKTC özel üniversitelerine ek kontenjanla yerleşen öğrencilerin yüzde 44’e yakını yükseköğretim’de 25 yılı geride bırakan GAÜ’yü tercih etti.
“Yükseköğretim’de Plansızlık En Büyük Sorun”
Konuyla ilgili GAÜ’den yapılan açıklamada Türkiye ve KKTC’de eğitim veren gerek devlet gerekse vakıf ve özel üniversitelerin yaşadığı sorunların ve boş kalan kontenjanlar nedenlerinin başında plansızlık ve yükseköğretim olgusunun devlet politikasından yoksun olmasının geldiği vurgulandı. Boş kalan kontenjanların özelde yükseköğretim yapılarına genelde ülkenin ekonomisine ciddi olumsuz etkileri bulunduğunun altının çizildiği açıklamada ortak akıl ve vizyon yanında devlet politikasının oluşturulması için GAÜ’nün akademik kadroları ve deneyimi ile katkı yapmaya hazır olduğu vurgulandı.
“Devlet Desteğinden Yoksun Özel ve Vakıf Üniversiteleri En Fazla Etkilenen Yapılar”
Devlet desteği ile eğitim vermeye devam eden Türkiye ve KKTC devlet üniversiteleri dışında yükseköğretim olgusu içerisinde yer alan özel ve vakıf üniversitelerinin yaşanan süreç ve gelinen noktadan en fazla zarar gördüğünün de vurgulandığı açıklamada GAÜ’nün uluslararasılaşma olgusu ve uluslararası kimliğini güçlendiren ülke dışındaki kampüsleri ve atılımları ile merkezi yerleştirme ve ek yerleştirme sonuçları içerisinde en fazla tercihi alan üniversiteler arasında olduğu hatırlatıldı.
“Devlet Politikası ve Ortak Vizyon Oluşturulmalı”
KKTC üniversitelerini tercih eden öğrenci sayısında yaşanan gerileme, yükseköğretim sistemi ve üniversitelerin yaşadığı sorunların yükseköğretim sistemi ile KKTC üniversitelerinin geleceği ile ilgili önemli sinyaller ve mesajlar verdiğinin de ifade edildiği açıklamada YÖDAK örgütlenmesinin dışında yükseköğretim sistemi ile ilgili devlet politikasının oluşturulması ve KKTC üniversiteleri arasında ortak vizyon oluşumunun önemine dikkat çekti.
“Ortak Akıl ve Vizyonun Oluşturulması İçin Umut Sürmekte”
GAÜ’nün yükseköğretimde 25. yılını tamamladığının hatırlatıldığı açıklamada 25 yıllık bilimsel bilgi birikimi ile GAÜ’nün Kuzey Kıbrıs Kampüsü yanında İngiltere, Singapur ve ABD Kampüslerini eğitime açmasının KKTC yükseköğretim sistemi ve üniversiteleri için uluslararasılaşma, dünya ile rekabet etme ve dünyaca tanınan diploma ve akademik programları bağlamında önemli bir referans olduğunun altını çizdi.
Bilişim Adası vizyonu ile üniversiteler adası olma yolunda önemli atılımlar yapan KKTC üniversitelerinin uluslararasılaşma, diplomaları ile akademik programlarının tüm dünyada tanınmasını sağlayacak yeterlilikleri gerçekleştirme ve yükseköğretimde dünya ile rekabet edebilecek atılımları hayata geçirmelerinin öğrenci tercihlerinin artması noktasında öneminin gözardı edilmemesinin belirtildiği açıklamada devlet politikasının oluşturulması ve ortak vizyonun inşa edilmesinin yükseköğretim sistemi ve üniversitelerin geleceği için gerekliliğine dikkat çekilerek ilgili kesimler ve kamuoyu tarafından sonuçların tüm yönleriyle tartışılması gerektiğini vurguladı.
GAÜ’nün uluslararasılaşma, dünya ile rekabet edebilme ve yükseköğretimde kaliteyi yakalama olgularında 25 yıllık bilimsel bilgi birikimi ile tecrübesini tüm kesimler ile paylaşmaya hazır olduğunun belirtildiği açıklamada KKTC üniversitelerinin ortak vizyon ile yükseköğretim sisteminin daha ileriye götürecek adımları atacağına GAÜ’nün inancın tam olduğunu belirtti.