Haberler
GAÜ'DEN
GAÜ Eğitim Fakültesi’nden Uluslararası Dergide İki Yayın
Girne Amerikan Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyelerinden Prof.Dr. Saadettin Yıldız’ın, Eskişehir Osman Gazi Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi'nde "Yunus Diyarında Bir
Mevlevi: Arif Nihat Asya" adlı çalışması yayımlandı.
Yıldız’ın makalesinin özeti şöyledir:
Cumhuriyet dönemi şiirinin önemli temsilcilerinden biri olan Arif Nihat Asya, Türk milletinin büyük sıkıntılarla karşı karşıya bulunduğu bir dönemde dünyaya gelmiş, çocukluğu ve gençliği, bu genel tabloya eklenen şahsî sıkıntılar içinde geçmiştir. 1954-1955 eğitim-öğretim yılında Eskişehir Lisesi Edebiyat Öğretmeni olarak görev yapan şair, burada görev yaptığı sürede olsun, sonraki yıllarda olsun, bu şehrin muhtelif yönlerini dile getiren şiirler yazmıştır. Bu şiirlerin merkezinde Yûnus Emre vardır. Kendisi de Mevlevî olan Arif Nihat, edebiyatımızın ve tasavvufî duyuş ve düşünüş tarihimizin önemli köşe taşlarından biri olan Yûnus’a özel bir ilgi duymuştur. O’nun şiirlerinde Eskişehir, sıcak sularıyla, şehri ortasından işaretleyerek akıp giden Porsuk’uyla ve güzelleriyle de ilgi odağıdır. Bu çalışmada, Arif Nihat’ın Eskişehir’le olan ilgisinin şiirine nasıl yansıdığının ve özellikle de şiirin ortamla olan bağlantısının vurgulanmıştır. Çalışma davetli yazıl olarak yayımlanmıştır.
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 2000 yılında özel bir sayı ile yayın hayatına başlarken, 2001 yılından itibaren de düzenli olarak yılda iki sayı yayımlanmaktadır. TÜBİTAK-ULAKBİM Sosyal Bilimler Veri Tabanı, International Bibliography of the Social Sciences (IBSS), Ebscohost ve ASOS Index gibi ulusal ve uluslararası indekslerce taranan uluslararası hakemli bir dergidir.
Saadettin Yıldız’ın ikinci yayımı ise Türük dergisinde yayımlanan "Sürgün Mektuplarındaki Ziya Gökalp” başlığını taşımaktadır. Saadettin Yıldız’ın makalesinin özeti şöyledir: Bu çalışma 13 Kasım 1918’de İstanbul işgal edildikten sonra milliyetçi vatanseverlerin, askerlerin ve yöneticilerin durumunu anlatmaktadır. İstanbul’un İngilizler tarafından işgal edilmesinden sonra hem Türk Ocağı üyeleri hem de İttihat ve Terakki Partisi üyeleri tutuklanıp sürgünlere gönderilmişlerdir. Bu sürgünlerde en çok kullanılan yer Malta adası olmuştur. Ziya Gökalp de bu tutuklanan vatanseverlerden biridir. Malta’ya sürülen bu vatanseverler arasında sadrazamlık, nazırlık, valilik gibi önemli görevler yapmış devlet adamları; ordu komutanlığı yapmış, kahramanlık destanları yazmış paşalar; mebuslar, doktorlar vardı. Ağaoğlu Ahmet (1869-1939), Ahmet Emin Yalman (1888-1972), Aka Gündüz (Enis Avnî, 1886-1958), Hüseyin Cahit Yalçın (1875-1957), İsmail Müştak Mayakon (1888-1938), Mehmet Şeref Aykut (1874-1939), Salah Cimcoz (1875-1947), Süleyman Nazif (1870-1927), Yunus Nadi (1879-1945) gibi müellif ve gazeteciler de vardı. Malta’ya sürgün edilenlerin ortak yönlerinin başında yönetime karşı olmak, ülke ve milletin geleceği ile ilgili endişelere sahip olmak, İttihat ve Terakki'ye mensubiyet geliyordu. Ziya Gökalp sürgünde bulunduğu süre içerisinde 570 adet mektup yazmıştır. Bu mektupların en düzenli ve notlarla zenginleştirilmiş yayını, Fevziye Abdullah Tansel'in hazırladığı ve ilk baskısı 1965, ikincisi 1989'da yapılan "Ziya Gökalp Külliyatı-II Limni ve Malta Mektupları" adlı çalışmasıdır. Tansel, bu kitaba 572 adet mektup koymuştur.
Türük Dergisi Uluslararası Dil, Edebiyat ve Halkbilimi Araştırmaları Dergisi, ASOS (Akademik Sosyal Bilimler İndeksi) tarafından taranan uluslararası, hakemli ve akademik bir dergidir.