Avrupa Diplomatlar Birliği Heyeti GAÜ Mütevelli Heyeti Ile Biraraya Geldi

Haberler

GAÜ'DEN

Avrupa Diplomatlar Birliği Heyeti GAÜ Mütevelli Heyeti Ile Biraraya Geldi

KKTC’ye temaslarda bulunmak için gelen Uluslararası Diplomatlar Birliği Heyeti, KKTC’deki üniversitelerin Avrupa Birliği’ne akreditasyonu konusunda yapılacak çalışmaları değerlendirmek için Girne Amerikan Üniversitesi Mütevelli Heyeti ile biraraya geldi.

Ziyarette Uluslararası Diplomatlar Birliği Başkanı ve Federal Almanya Başbakanı’nın eski Ekonomi Danışmanı Emekli Büyükelçi Gunther Meinel, Diplomatlar Biriliği Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Ferhat Bozçelik, İşadamı Manfred Hellwig, CP-BAU Yönetim Kurulu Başkanı ve İşadamı Rolf Heinecke, Kıbrıs ve Uluslararası İlişkiler Uzmanı Doç. Dr. C. Uğur Özgöker ve Diplomatlar Birliği AB Danışmanı Musa Karademir ile Girne Amerikan Üniversitesi adına, GAÜ Mütevelli Heyeti Başkanı Memduh Erdal, CEO ve Yöneticiler Kurulu Başkan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Asım Vehbi, Rektör Prof. Dr. Yıldırım Öner ve Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Sadık Ülker ve Prof. Dr. Olgun Çiçek katıldı.

Görüşmede KKTC üniversitelerinin uluslararası düzeyde tanınırlığı, öğrenci ve akademisyen değişim programları, AB’nin KKTC üniversitelerine bakışı, KKTC’nin AB ile olan ilişkileri ile birlikte konuyla ilgili yapılan ve yapılması gereken çalışmalar üzerinde ve ekonomik ve ticari alanlarda yapılabilecek yatırım ve ortaklık konuları konuşuldu.

Meinel, “AB Komisyonu KKTC’ye Karşı Sergilediği Tutumdan Dolayı Utanmalıdır”

Diplomatlar Birliği Başkanı Gunther Meinel konuşmasında, beraberinde gelen heyeti tanıtarak üniversitelerin barış sürecine büyük katkısı olduğunu ve bu içinde bulunulan sürecin, üniversiteler ile işbirliği içerisinde çözülebileceğini belirtti. AB Komisyonu’nun KKTC’ye karşı olan tutumu için utandıkları ve üzüldüklerini belirten Meinel, Kıbrıs’ın Kuzel ve Güney diye ayrılıp bir tarafı bünyelerine alıp diğer tarafı almamalarından dolayı kendilerinin de utanması gerektiğini dile getirdi. Ayrıca Meinel, KKTC Üniversitelerinin uluslararası ERASMUS programlarına alınmaması ve Bologno sürecinin dışında tutulması için AB’ye yönelik engelleme çabalarının olduğunu, ve buna benzer daha birçok engellemenin varlığından haberdar olduklarını belirtti.

Vehbi, “GAÜ 150’den Fazla Dünya Üniversitesi ile İşbirliği İçersinde”

GAÜ CEO’su ve Yöneticiler Kurulu Başkan yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Asım Vehbi, Girne Amerikan Üniversitesi Hakkında heyete bilgi vererek, GAÜ’nün KKTC’nin ilk üniversitesi olduğunu, 30’uncu akademik yılına yaklaştığı şu günlerde 85 farklı ülkeden akademisyen ve öğrenciyi bünyesinde barındırdığını söyledi. Bölümlerin %90’ının İnglizce olduğunu, ayrıca üniversitede yaygın olarak ikinci bir dil kullanımının olduğunu belirten Vehbi, özellikle Almanca, Fransızca ve Çince’ye yoğun ilginin olduğunu, bunun yanında bir kısım programın da Türkçe ve Çince eğitim verdiğini vurguladı. Öğrencilerin %70’inin Türkiye’den, %20’si 85 farklı ülkelerden, %10’nun da KKTC’den geldiğini belirten Vehbi, dünya çapında 150’den fazla üniversite ile akademik işbiriliği içerisinde olduklarını ve bu işbirliği çerçevesinde akademisyen öğrenci değiişimleri ile müfredat paylaşımı yaptıklarını belirtti.

Vehbi, “GAÜ Öğrencilerine 3 Kıtada Eğitim Fırsatı Sunmaktadır”

Ayrıca GAÜ’nün 3 kıtaya yayılmış kampüslerinin olduğunu belirten Vehbi, bunların İngiltere, ABD, Singapur ve Hizmet binası hazır olan İstanbul kampüsü olduğunu, bu kampüslerde öğrencilerin study abroad yapabildiklerini vurguladı. Ayrıca GAÜ bünyesinde 110’nun üzeirinde akademik programın olduğunu belirten Vehbi, yakın zaman içerisinde Tıp fakültesinin de öğrenci alımına başlayacağını vurguladı. Vehbi, GAÜ Tıp fakültesinin Avrupa çapında üne sahip Florence Nightingale Hastanesi ve bağlı olduğu İstanbul Bilim Üniversitesi ile sıkı işbirliği içerisinde olduklarını söyledi.

Vehbi, KKTC’ye Yönelik Ciddi Bir İnsan Hakları İhlali Var

AB ve Bm tarafından KKTC ve Kıbrıs Türkü’ne yönelik ciddi insan hakları ihlalinin yapıldığının altını çizen Vehbi, bu insan hakları ihlalinin kaldırılması ve KKTC’de yaşayan insanlara uygulanan çağ dışı ambargonun artık BM ve AB tarafından anlaşma istemeyen tarafın alehine dönüşmesi gerektiğini söyledi. Vehbi ayrıca heyete, yapmış oldukları ziyaret için teşekkür etti.