Haberler
GAÜ'DEN
Kuzey Kıbrıs Siyaseti Güvenilirlilik Sınavından Geçemedi
Girne Amerikan Üniversitesi Öğretim Görevlisi ve ayni zamanda Uluslararası Politika Akademisi ve Gündem Kıbrıs köşe yazarı olan Ali Üncü, Uluslararası İlişkiler Yüksek Lisans Programı bağlamında hazırladığı anket destekli araştırmasında, seçim öncesi toplumun Kuzey Kıbrıs siyasetine ve siyasetçisine yönelik nabzını tuttu.
Seçim öncesi KKTC genelinde rastgele seçilen, yaş aralığı geniş bir yelpazeden oluşan, 200 kişiye tamamlandırılmış anketler sonucunda yapılmış olan “Kıbrıs Siyasetinin Güvenilirliği ve Kıbrıs Türk Politikacılarının Tanınmışlığı” başlıklı araştırmanın sonuçları tamamlandı.
Üncü, araştırmanın hipotezi olarak “KKTC siyasetinin güvenilir olmadığını ve gündemde olmalarına rağmen belirli siyasetçiler dışında diğer siyasi isimlerin toplum tarafından hatırlanmadığını” öne sürdüğünü vurguladı.
Güvensizlik bilimsel olarak kanıtlanmıştır.
Araştırma sonuçlarına göre % 71 oranında katılımcı Kuzey Kıbrıs siyasetine “az” veya “çok az” güvendiğini belirtti. Seçenekler arasında “siyasete hiç güvenmiyorum” olması halinde çoğu katılımcı bu seçeneği işaretleyeceğini belirtmiştir.
Kuzey Kıbrıs genelinde yapılan ve Mağusa, Girne, Lefkoşa ve Güzelyurt olmak üzere tüm bölgeleri kapsayan bu geniş araştırmada sorulan bir diğer soru ise “KKTC kurumları arasında en fazla güvendiğiniz kurum hangisidir?” sorusuna yanıt; % 47 olarak “Hiçbiri” olmuştur. Dahilinde, Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı, Sivil Savunma, Polis ve Meclis’in de yer aldığı seçeneklerde en az paydayı % 4 oranla Meclis almıştır. Bu sonuçtan da yola çıkarak Üncü; “Kuzey Kıbrıs halkının bilimsel olarak da Kuzey Kıbrıs siyasetine ve özellikle Meclis gibi önemli bir merciye güvenmedikleri görülmektedir” dedi.
İnanmıyorlar...
Ankette yer alan bir diğer önemli soru ise “Kıbrıs’ta çözüm, gelecek 3 yıl içerisinde ne kadar olasıdır?” olmuştur. Bu sorunun yanıtı % 50 oranla “çok az” olmuştur. Üncü açıklamasında, toplumun geçirdiği kritik siyasi ve toplumsal dalgalanmalardan ötürü olumsuz etkilendiklerini ve geleceğe dair yapılacak olan barış tabanlı bir çözümün, gelecek 3 yıl içerisinde olanaksız bulduklarını belirtti.
Kuzey Kıbrıs Çözüm İstiyor...
Önemli sorular arasında yer alan “Kıbrıslı Rumlar ile ilişkileriniz hangi alanları kapsamalıdır?” sorusuna yanıt, % 55 oranında -kültürel, dil öğrenimi ve ekonomik alanları kapsamalıdır- olarak sonuçlanmıştır.
Seçim sonrası oluşacak olan koalisyon hükümetinin bu ve buna benzer bilimsel verileri gözardı etmeksizin gözetmesi gerektiğini vurgulayan Üncü, araştırmanın detaylı halini ingilizce olarak http://politikaakademisi.org/reliability-and-recognition-of-turkish-cypriot-politics-politicians/adresinden temin edilebileceğini belirtti.