ECZACILIK FAKÜLTESİ
35 yıllık geçmişi olan Girne Amerikan Üniversitesi kurulduğundan bu yana güçlü akademisyen kadrosuyla ulusal ve uluslararası alanda saygın bir kurum olarak K.K.T.C’nin sosyal, ekonomik, kültürel, eğitim yönlerinden gelişmesine katkı sağlamaktadır.
Haberler
GAÜ'DEN
Sağlık, Sosyal Sorunlar ve Alternatif Çözümler Sempozyumu
Sempozyuma Fransa`dan Dr. Serdar Dalkılıç, Almanya`dan Dr. İlker Duyan ve İsviçre’den Dr. Cankut Yüksel katılarak Avrupa`daki Sağlık Hizmetlerini anlattılar. KKTC’deki saglik hizmetlerinin geldigi son noktayı ise Mağusa Devlet Hastahanesi Başhekimi Dr. Aykut Üretici anlatti.
Avrupa Türk Sağlık Elemanları Federasyonu (ATSEF) Eş Başkanı; aynı zamanda Avrupa Doktorlar Federasyonu Başkan Yardımcısı Dr. Serdar Dalkılıç, Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği’nin geçen Mayıs ayında ATSEF’e resmen kabul edildiğini hatırlatarak bunun hem KKTC’nin tanınması hem de buradaki doktorların Avrupadaki doktorlarla ilişkileri bakımından önemli olduğunu söyledi. Dr. Serdar Dalkılıç Paris`ten örnekler vererek Fransadaki sağlık hizmetlerini anlattı.
ATSEF’in diğer Eş başkanı Dr. İlker Duyan da federasyon ve çalışmaları hakkında bilgi vererek, Berlin başta olmak üzere Federal Almanya sağlık sistemini anlattı.
İsviçre’den sempozyuma katılan Dr. Cankut Yüksel de İsviçre`nin sosyal mutluluk acisindan Avrupa`da en iyi ülke secildigini belirterek İsviçre`deki sağlık hizmetlerini ve kamuda ve özeldeki sağlık sigortalarından bahsetti.
Almanya, Fransa ve İsviçre’deki saglik hizmetlerinin anlatildigi sempozyumda, Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Başkanı Dr. Filiz Besim de bir konuşma yaparak kamuda ve özelde sağlığın finansmanının birbirinden ayrılamaz iki önemli bacak olduğunu belirterek, finansman konusunun çözümlenmesi için ciddi bir siyasi irade oluşması gerektiğini söyledi. Besim, gelecek günlerde siyasi iradenin oluşup gerek kamuda gerekse özelde finansman sorunun çözüme kavuşacağına inandığını da belirtti.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Aziz Gürpınar da, Sosyal güvenlik sisteminin iyileştirilmesi ve Sosyal güvenliğin sağlık sistemiyle entegre edilmesiyle daha sağlıklı bir sağlık hizmetinden bahsedilebileceğini söyledi. Son 1 yıl içerisinde Sağlık Bakanlığı ile Türkiye Sağlık Bakanlığı’nın katkılarıyla ciddi çalışmalar yapıldığını ve fizibilite anlamında çok önemli bir noktaya gelindiğini belirten Gürpınar, 1 yıl öncesine göre tablonun daha net olduğunu kaydetti.
Mağusa Devlet Hastahanesi Başhekimi Dr. Aykut Üretici KKTC`deki sağlık sisteminin geldiği son noktayı Almanya, Fransa ve İsviçre ile karsılastırıldıgında veri eksikliginin en buyuk sıkıntılardan biri olduguna dikkat cekerek, sağlık sigortasi ve özel sigorta konularinda ilerleme kaydetmemiz gerektiginden bahsetti.
Birinci oturumda ‘Sağlık hizmetlerinin sunumu ve finansmanı farklı ülke deneyimleri, ikinci oturumda ise ‘Avrupa’da sendikacılığın durumu’ ve üçüncü oturumda da bölünmüş kentler deneyimi başlıklarıyla konular irdelendi. Girne Amerika Üniversitesi Saglik Bilimleri Fakultesini temsilen Dr. Simge Davulcu da sempozyuma katildi.