Duyurular
GAÜ'DEN
14 Mayıs 2024 ECZACILIK GÜNÜ İÇİN DEKANIN MESAJI
“ECZACILAR’IN ÜRÜN’Ü” YENİDEN TANIMLANIYOR
Eczacılar; yetkinlik çerçevelerinde yer alan bilgi, beceri, donanım ve deneyimlerini, bireylerin ve toplumların ilaçlara ve ilaç tedavisine ilişkin gereksinimlerine yanıt vermek için sergilemektedirler. Eczacılık Mesleği; ilaçların yapımına ve reçete karşılanmasına odaklanma düzleminden, “bilişsel eczacılık hizmetleri’nin ürün’ü” olarak “değer (terapötik ve ekonomik pozitif çıktı kazanımları)” sağlama düzeyine yükselmekte olan bir mesleğe evrimlenmektedir.
Hastalar ve geri ödeme sistemleri, “eczacılar’ın ürün’ü” olarak “somut ilaç’ı” görmektedirler. Ne ki; 21. Yüzyıl’daki Eczacılık Hizmetleri ve Uygulamaları, “hasta merkezli” ve “çıktı kazanımlı” hizmet sunumunu, sağlık hizmetlerinde “meslekler arası takım çalışması”nı, “kanıta dayalı farmasötik uygulamalar”ı, “eczacılık hizmetlerinde inovasyon”u ve “ eczacılık uygulamalarında kalitenin sürekli iyileştirilmesi”ni de kapsamaktadır. Söz konusu “çerçeve”nin tamamı, “eczacılar’ın soyut ürünü”nü oluşturmaktadır.
“Eczacılar’ın ‘Soyut Ürün’ Spektrum”u; bir “Kavram” (örneğin, “Farmasötik Bakım”), bir “İnovasyon” (örneğin, “Reçeteleyen Eczacı”), bir “Süreç” (örneğin, “Hasta Bakım Süreci”), bir ”Yetkinlik” (örneğin, “Hasta İle Görüşme”), bir “Uygulama” (örneğin, “İlaç Profili’nin Kapsamlı Gözden Geçirilmesi”), bir “Hizmet” (örneğin, “İlaç Bilgisi Danışmanlığı”), bir “Toplum Sağlığı Prosedürü” (örneğin, “Kolesterol Taraması”), bir “Etkinlik” (örneğin, “Zehirlenme Önleme Kampanyası”), bir “Girişim” (örneğin, “Hasta Uyunçu’nun İyileştirilmesi”), bir “Proje” (örneğin, “Sağlığın Geliştirilmesi Projesi”) ve bir “Program” (örneğin, “Sigarayı Bıraktırma Programı”) olabilir.
Eczacılar’ın meslekî uygulamaları öngörülen nicelikte ve nitelikte sürdürebilmelerini sağlamak için gerekli olan yetkinlik çerçevesi düzeyini tanımlamak amacıyla, “Yetkinlik Standartları” hazırlanmak ve geliştirilmek durumundadır. “Yetkinlik Standartları Çerçevesi”, profesyonel gelişimin sürekli kılınması ve hizmetleri - uygulamaları sürekli ve sistematik biçimde ilerletebilmek için gerekli olan yetkinliklerin belirlenebilmesi için de yol gösterici olacaktır.
Eczacıların “tanımı evrimlenmekte olan ürünleri’ni” etkin ve verimli biçimde sunabilmeleri için, “Eczacılar’ın Yetkinlikler Çerçevesi” yeniden tasarlanmalıdır. Bu bağlamda; “Eczacı Girişimci(lik)” ve “Eczacılık Hizmetlerinde - Uygulamalarında İnovasyon” ile “Eczacılık Hizmetleri’nin Farmakoekonomik Analizi”ne yönelik uzmanlık bilgisi ve becerileri, birinci derecede öncelikli olup, çok önem taşımaktadır.
Prof. Dr. Nazmi ÖZER
GAÜ, Eczacılık Fakültesi Dekanı