DENİZCİLİK YÜKSEKOKULU
Haberler
GAÜ'DEN
Öğrencilerimiz Yüzer Havuz Projelerini Tamamladılar
Geçmişten günümüze insanoğlu denize çıkıp seyahat ve ticaret için teknelere ihtiyaç duymuştur. Gemi sanayisinin gelişmesine bağlı olarak bakım onarım tersaneleri kurulmuştur. Bu tersaneler gemi karinalarının bakımı için üretilmiştir.
Gemi suda bulundukça teknenin su içindeki bölümü üzerinde bir iş yapılamaz. Şimdiye kadar suyun altında hiç bozulmayan, koruyucu tabaka olarak kullanılacak bir madde de bulunmamıştır. Zehirli boyaların etkisi yavaş yavaş azalır, boyayla korunan yüzeylere deniz hayvanları ve bitkiler yapışır. Geminin su altı kesimlerinin temizlenmesi, onarılması için tek yol, tekneyi belli zamanlarda sudan çıkarıp onarmak, yeniden koruyucu maddeyle kaplamaktır. Bu duruma gemi havuzlaması denir.
Yüzer havuz ise dikdörtgen biçiminde, baştan, kıçtan açık, iki duvarlı birkaç bölümden meydana gelir. Geminin büyüklüğüne göre bu bölümlerden birkaçı bir araya getirilerek havuz hazırlanır. Havuzu geminin girmesini sağlayacak kadar derine batırmak için sarnıçlara su basılır. Sonra sarnıçlar boşaltılarak havuz su yüzüne çıkartılır. Yüzer havuzların en kullanışlı yönlerinden biri de, bunların istenilen yerlere çekilebilmesidir. Baş tarafları gemi başı gibidir ve dümen donanımları vardır. Yedekte çekmeyi kolaylaştırmak için büyük yüzer havuzlara da gemi başı gibi bir bölüm yapılabilir. Yüzer havuzların çoğunda bölümlerin çalıştırılması kendi donanımlarıyla yapılır. Bunların sarnıçları boşaltmak için kendi tulumbalar, kendi makineleri, atölyeleri ve mürettebat için dinlenme yerleri vardır.
DUYO öğrencilerimiz Statik dersi kapsamında bu tip havuzları model alarak bir maket havuz üretmişlerdir. Ders kapsamında maket projesi öğretim görevlilerimiz Yard. Doç. Dr. Fethi Bengil ve Yard. Doç. Dr. Eşref Bodur danışmanlığında ve öğrencilerimiz Ahmet Demir ve Ali Balcı’nın koordinatörliğinde gerçekleşmiştir. Proje ekibinde bulunan öğrencilerimiz Ali Görkem Yerlikaya, Bora Sertkol, Uğur Yılmaz önemli katkılar vermişlerdir. Yapılan projede havuzun kullanımı tamamen su pompalarıyla gerçekleşmektedir. Öğrencilerimizin “FETHİ” adını verdiği havuzun bölüm dersleri kapsamında olan “havuzlar”, “draft ölçümleri”, “trim hesaplamaları” gibi birçok denizcilik konularında yardımcı olacağı motivasyonuna sahipler.
Başarılı projelerinden dolayı öğrencilerimizi kutlar, başarılarının devamını dileriz.