BEŞERİ BİLİMLER FAKÜLTESİ

Haberler

GAÜ'DEN

GAÜ AKADEMİSYENİ ALTAN, APA FORMATI HAKKINDA BİLGİLENDİRME SUNUMU GERÇEKLEŞTİRDİ

GAÜ AKADEMİSYENİ ALTAN, APA FORMATI HAKKINDA BİLGİLENDİRME SUNUMU GERÇEKLEŞTİRDİ

Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) Psikoloji Kulübü tarafında düzenlenen APA Formatını Biliyor Musunuz? Etkinliği, GAÜ Beşeri Bilimler Fakültesi Öğretim Görevlisi Dilara Altan’ın sunumu ile gerçekleşti.


Etkinlik ile ilgili GAÜ Psikoloji Kulübünden yapılan açıklamada, etkinliğin amacının, öğrencilerin tez hazırlarken metin içi referans göstermelerde ve tezin sonundaki kaynakçaların yazımında öğrencilerin uyacağı kuralları göstermek olduğu belirtildi.


Altan konuşmasında, APA’nın; Amerikan psikoloji derneğini temsil ettiğini dile getirerek, Amerikan Psikoloji Derneği’nin (APA) resmi yayın ve yayım tarzı olduğunu ifade etti. Bu yazım formatının, psikoloji eğitim ve sosyal birimlerdeki kaynakları alıntılamak için yaygın olarak kullanıldığını bildiren Altan, 1979 yılında başlayan APA formatının, yaklaşık her 10 yılda bir yayın kılavuzunun güncellendiğini söyledi.


Altan konuşmasının devamında ise şunları söyledi;


“Biz araştırma yaparken kendi araştırmamız olmadığı takdirde başka insanların bilgilerini kullanıyoruz. Başka insanların bilgilerini kullanırken bu bilgileri aslında nerden aldığımızı gösteriyor ve bir nevi bilgi hırsızlığını engellemeye çalışıyoruz. İlk olarak bu format, başka kaynak erişimlerine izin verir ve organize kalmamıza yardımcı olurken güvenilirliği de sağlar. 


APA Formatından kabul edilebilir yazı tipi; Times New Roman ve 12 punto boyutundadır. Ayrıca düzenlilik iste sadece kâğıdın sol tarafındadır. APA formatına göre sunum hazırlamak deyince öğrencilerin aklına Power Point’te de 12 puntoyu kullanıyorlar. Ama bu tamamen yanlış bir düşünce. Çünkü APA formatına göre sunum hazırlarken 12 puntoyu kullanmaya gerek yok. Sayı ve rakamların yazımında ise 10’dan daha küçük rakamlar kelime olarak sunulmalıdır. Bir cümle başlatan herhangi bir sayı kelimelerle sunulmalıdır. Başlık yazımında ise dikkat etmemiz gereken ilk unsur ana konunun kısa bir açıklamasının olması ve cümlenin tek başına tamamen açıklayıcı olması gerekir. Ayrıca başlık 12 kelimeden fazla olmamalıdır.


Alıntı yapmak; okuyucunun aldığınız bilgiyi nereden edinebileceğini göstermek ve kaynaklara kolayca ulaşıp inceleyebilmek için çok önemlidir’’ dedi.